Μια ( όχι και τόσο) μυστική παπαρούνα


             Πολλά απ’αυτά που πολλές φορές κάνουμε ή ονειρευόμαστε να κάνουμε στο σχολείο μας προβλέπονται από το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των πρότυπων πειραματικών σχολείων.
          Σε γνωστικούς τομείς, όπως η γλώσσα, τα μαθηματικά, η λογοτεχνία, οι φυσικές επιστήμες, ο αθλητισμός ακόμα, οι καλές τέχνες κ.α, δημιουργούνται οι όμιλοι, που λειτουργούν έξω από το ωρολόγιο πρόγραμμα μια ή δυο φορές τη βδομάδα και όπου εγγράφονται μαθητές του πειραματικού αλλά και γειτονικών σχολείων.
          Λίγο καιρό πριν, όπως ο βασανισμένος φαντάρος του α΄παγκοσμίου πολέμου, στο διήγημα του Σ. Μυριβήλη «Η μυστική παπαρούνα», μέσα στο εφιαλτικό τοπίο των χαρακωμάτων και του θανάτου, ανακαλύπτει μία παπαρούνα, μια παπαρούνα που τον βοηθάει να συναντήσει την ψυχή του και τη θύμηση της ζωής,
έτσι κι εμείς μάθαμε για μια  «Μυστική παπαρούνα», ένα πανελλήνιο διαγωνισμό φιλαναγνωσίας, και πίσω απ’ αυτόν τον όμιλο λογοτεχνίας «Φιλαναγνωσία και σχολική βιβλιοθήκη» της Ευαγγελικής Σχολής Νέας Σμύρνης, που πολύ μας ενθουσίασε με τις ιδέες του, τις δράσεις του,  τις δραστηριότητές του.

          Αναγνώσεις βιβλίων, παρακολουθήσεις ταινιών και θεατρικών παραστάσεων, συμμετοχές σε διαγωνισμούς, διοργάνωση διαγωνισμών και εκδηλώσεων, προσκλήσεις συγγραφέων στο σχολείο και επισκέψεις των παιδιών σε χώρους πολιτισμού, συζητήσεις, αναζητήσεις, δημιουργίες. ( Είναι τόσα πολλά  που καλύτερα να επισκεφτείτε τη σελίδα τους, για να τα διαβάσετε).
          Ψυχή του ομίλου δυο καθηγητές, η κ. Δώρα Μέντη και ο κ. Γιώργος Θώδης, με ικανότητες, γνώσεις, απόθεμα ψυχής, κάνουν σπουδαία δουλειά και είναι ανοιχτοί σε συνεργασίες και κοινές δράσεις.
          Εκτός από τη χαρά μας και τους επαίνους προς τους καλούς συναδέλφους και τα παιδιά τους, καλό θα ήταν να δούμε πώς μπορούμε ως σχολείο να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Πώς θα μπορούσαμε να αναλαμβάναμε τέτοιες πρωτοβουλίες πιο συστηματικά και οργανωμένα, λιγότερο αποσπασματικά, κάτω, ίσως, από έναν κεντρικό σχεδιασμό.


          Αν αργήσει, δηλαδή, να μας καλύψει ή να μας ωθήσει ένα ανάλογο θεσμικό πλαίσιο, όπως αυτό των πειραματικών, ας ... ας το διαμορφώσουμε, στην πράξη,  μόνοι μας. 
Ποιος δε θα χαρεί δηλαδή ανοίγοντας τα μάτια του στο σκοτάδι και αντικρύζοντας μια μυστική παπαρούνα; 

Σχόλια

  1. Διονύση, σε αυτήν την κατεύθυνση του σχολείου-αγκαλιά είχες κινηθεί και συ πριν από μας. Γι' αυτό τη φτιάξαμε την "Παπαρούνα", για να φανούν οι δυνάμεις και το χρώμα των ονείρων μας. Χαρήκαμε πολύ για την εξ αποστάσεως γνωριμία. Σύντομα θα γνωριστούμε και από κοντά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, Θεοδώρα, αυτό που τόσο ωραία ονομάζεις σχολείο αγκαλιά είναι το ζητούμενο, και θέλει και λογισμό και όνειρο και τόλμη και ελευθερία, θέλει μυστικές παπαρούνες να ξεφυτρώνουν πεισματικά στα χαλάσματα, και που, όπως ξέρεις κι εσύ, μετατρέπεται σε μια όαση όταν γίνεται κατορθωτό καμιά φορά να λάμψουν οι δυνάμεις και το χρώμα των ονείρων μας.

      Προφανώς και εμείς χαιρόμαστε πολύ-και καθώς ετοιμάζουμε τον Ελύτη μας, σκεφτόμαστε πως είναι μια καλή αφορμή για μια συνάντηση ( Αν και μάλλον θα μας προλάβει καμιά πρόσκληση δική σας, με τις πολλές και ωραίες ιδέες σας. )

      Διαγραφή
  2. Εσείς οι φιλόλογοι τα λέτε τόσο όμορφα και τα λέτε όλα!
    Δεν έχω να προσθέσω κάτι, παρά μόνο και τα δικά μου "Μπράβο' στους συναδέλφους της ευαγγελικής σχολής και τις ευχές μου, να γίνουν πολλές αυτές οι φλόγες για να φωτίσουν το εκπαιδευτικό μας τοπίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα ήθελα να σημειώσω ακόμη ότι στείλαμε και εμείς πέρσι δυο μαθήτριες σε όμιλο βιολογίας και έμειναν με τις καλύτερες εντυπώσεις, "έγραψε μέσα τους" , θα λέγαμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτή η μυστική παπαρούνα έχει καταστρέψει κόσμο! Την μυρίσαμε και μεις εδώ στην παραμεθόριο και τα παιδιά μας θέλησαν να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό της Φιλαναγνωσίας.Μακάρι τέτοιες δραστηριότητες να ανθίζουν παντού και να έχουμε πολλές "φανερές" παπαρούνες στα δημόσια σχολεία που δουλεύουμε -και να μην περιμένουμε μόνο από τα Πειραματικά-όπως πολύ σωστά το έθεσε και ο Διονύσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι έγινε, λέει; Και πώς δε σας μυρίστηκε η παπαρούνα; Κάνατε κάποια κίνηση; Δε θα το μετανιώσετε καθόλου! Θα το ευχαριστηθείτε πολύ - άσε που θα έχετε και ένα λόγο παραπάνω να ταξιδέψετε ( το Μάη ίσως) στην Αθήνα.

      Όσο για την ανθοφορία, μη διαμαρτύρεσαι καθόλου. Κι εσείς είστε απ' αυτούς που δανείζουν σπόρους σε άλλους..

      Φιλιά.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις