Ημερίδα Φυσικής στο σχολείο μας

             Μια εβδομάδα πριν , Σάββατο 25 ενός Γενάρη, όταν ακόμα ο χειμώνας δεν είχε εμφανιστεί, καιρός γλυκός, καλή διάθεση και το σχολείο μας ζωντάνεψε,
σε μια γιορτή πραγματική, γιορτή Φυσικής για τους μαθητές της Α΄  Γυμνασίου, που οργάνωσε η ΕΛΜΕ Καλλιθέας- Μοσχάτου. Μικροί μαθητές που πειραματίζονταν κάτω από το άγρυπνο βλέμμα των καθηγητών τους Γιώργο Μωραίτη και Γιώργο Φασουλόπουλο, οι γονείς που τους καμάρωναν και ένα πλήθος δασκάλων που συγκεντρώθηκε εδώ για να ακούσει, να συζητήσει, να ενημερωθεί.

Γιώργος Φασουλόπουλος, Γιώργος Μωραίτης, Παρσκευάς Γιαλούρης και ...πολλοί καλεσμένοι.
Ακολουθεί ένα απόσπασμα από κείμενο ενός από τους ομιλητές, του Ανδρέα Κασσέτα. 
(Ολόκληρο το άρθρο μπορείτε να διαβάσετε στο
http://ylikonet.gr/group/ag/forum/topics/3647795:Topic:221584?xg_source=activity


Κάπου εκεί στην Καλλιθέα με μελωδίες αρμπαρόριζας,
και «η μάζα ποτέ δεν πεθαίνει» στη Χημεία 
και στην κλασική Φυσική

    " Το 6ο Λύκειο , κάπου εκεί στην είσοδο, όπως μπαίνεις αριστερά,  η  μεγαλύτερη αρμπαρόριζα της Καλλιθέας,  η «μελωδία» της  και η πρωινή ανίχνευσή της από την όραση και την όσφρηση του Παναγιώτη Κουμαρά. 

Ανδρέας Κασσέτας, Παναγιώτης Κουμαράς στον κήπο του σχολείου.
     Εκείνος καθηγητής στο Αριστοτέλειο έχει έλθει για τη σημερινή εκδήλωση,  από τη Θεσσαλονίκη, λίγο πιο πέρα  η λεβάντα, και η λουίζα, στην αυλή του σχολείου, περιμένουν το βλέμμα του, ένα σχολείο με τα δικά του μαρούλια και με τα κουνουπίδια του, με περιβαλλοντική ομάδα που έβγαλε φέτος μέχρι και το δικό της ημερολόγιο, πίσω από κάθε τέτοιου είδους δραστηριότητες των μαθητών που βρίσκονται πέραν από τα συνημίτονα τα απαρέμφατα, τη μεταβολή της ενθαλπίας  και τους νόμους της θερμοδυναμικής υπάρχει πάντα – συνήθως χωρίς να προβάλλεται -ο εκπαιδευτικός που τις ενέπνευσε, αλλά σήμερα,  25η ημέρα του φετινού Ιανουάριου,  το 6ο Λύκειο της Καλλιθέας φιλοξενεί μια ημερίδα για τη διδασκαλία της Φυσικής στην Άλφα Γυμνασίου,  η εκδήλωση αρχίζει λίγο μετά τις δέκα το πρωί με την παράσταση που θα «ανεβάσουν» δωδεκάχρονοι από το γειτονικό 5ο Γυμνάσιο, 


με μπαλόνια, σόδα, ξίδι και μια αρχικά άδεια φιάλη πλαστική, τα ζυγίζουν και καταλήγουν στο «94 γραμμάρια είναι η μάζα τους συνολικά » και τώρα μπροστά στα μάτια των θεατών το απρόβλεπτο «ραντεβού στα τυφλά» της σόδας με το ξίδι μέσα στη φιάλη την πλαστική, οι θεατές παρακολουθούν την «αναστάτωση» αμέσως μετά τη συνάντησή τους και το μπαλόνι προσαρμοσμένο στο στόμιο να φουσκώνει όλο και περισσότερο  αλλά ο ζυγός να δείχνει 94 γραμμάρια, 94 γραμμάρια, 94 γραμμάρια . . . . .  για “διατήρηση της μάζας” τους είχαν μιλήσει μέσα στην τάξη οι καθηγητές και πράγματι ο ζυγός να δείχνει συνεχώς το ίδιο 94 που είχε δείξει πριν από τη συνάντηση . . . . η μάζα του συστήματος να θυμίζει λίγο την Ελλάδα, και να μην πεθαίνει ποτέ,  και παρά τα ένα σωρό που συμβαίνουν το 94 να διατηρείται συνεχώς 94 . . . .


    H επιστημονική ημερίδα  στο 6ο Λύκειο της Καλλιθέας, σχολική μονάδα που χρόνια τώρα οργανώνει «διάφορα» – από συναντήσεις για την αστρονομία μέχρι ημερίδες για πεζογράφους και ποιητές -  ο Δημήτρης Βάγιας, διευθυντής του Λυκείου και πανταχού παρών,  ο Μανώλης Καπετανάκης  χρόνια τώρα δάσκαλος της Φυσικής με πάθος για τον Ουρανό  και η Στέλλα Χριστοπούλου καθηγήτρια της Χημείας και βασικός πυρήνας των δραστηριοτήτων περί τα περιβαλλοντικά,  έχουν μεριμνήσει για τη φιλοξενία των καλεσμένων σήμερα,  ανθρώπων που προσέρχονται  να δουν, να ακούσουν, να παρουσιάσουν, να μιλήσουν, να συμφωνήσουν, να διαφωνήσουν, να αδιαφορήσουν, να εμπνευστούν, διευθυντές σχολείων, υπεύθυνοι Εργαστηριακών Κέντρων, καθηγητές της δευτεροβάθμιας, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, διδάσκοντες στην πρωτοβάθμια, μαθητές, γονείς,

Ο Γιάννης Γάτσιος και μαθητές, πειραματίζονται και ...χαίρονται!

 μια «σύναξη» ανθρώπων που τους αγγίζει η διδασκαλία της Φυσικής, πάνω από εκατό άνθρωποι που εκτιμούν ότι η σημερινή σαββατιάτικη εκδήλωση αξίζει τον κόπο,  βασικός οργανωτικός νους της όλου εγχειρήματος ο Μάκης Μαυρέλης ανήκει στη συνομοταξία των ανθρώπων που χρόνια τώρα μεταβιβάζουν ενέργεια στην ελληνική εκπαίδευση   . . . . . .  η οργάνωση από το σωματείο «Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Καλλιθέας Νέας Σμύρνης Μοσχάτου»  το οποίο  δείχνει να ενδιαφέρεται και για την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στους εκατοντάδες χιλιάδες νέους ανθρώπους/ μαθητές."


Σχόλια

  1. Χρόνια τώρα ο Αντρέας Κασέτας, από πολλά πόστα ακούραστα μας συστήνει τον κόσμο.
    Του ταιριάζουν πολύ οι γραμμές από την "Ανταπόδοση" του Γιάννη Ρίτσου:
    " Πάλεψε με τις λέξεις, με το χρόνο, με τα πράγματα.
    Έδωσε θέση στην πεταλούδα, στο χαλίκι, στ' αλογάκι της Παναγίας,
    στους ολονύκτιους στεναγμούς των άστρων, στη δροσοστάλα
    που πέφτει από το ροδόφυλλο, στ' άρρωστο αηδόνι, στις μεγάλες
    σημαίες, στο γαλάζιο, στο κόκκινο, στο κίτρινο. Πλούτισε τον κόσμο
    με μόχθο κι εγκαρτέρηση (...)"
    Μας ακονίζει τις αισθήσεις, να μπορέσουμε να ακούσουμε τη μελωδία της "δικής μας" αρμπαρόριζας, της λεβάντας που όχι απλώς μας προσφέρει, αλλά μας εμπνέει το άρωμά της.

    Στο απόσπασμα από το κείμενό του μπορεί κανείς να δει αγκαλιασμένα το μόχθο, τη διάθεση, τη χαρά, τη δημιουργικότητα, την αγάπη των ανθρώπων που ετοίμασαν και πραγματοποίησαν την εκδήλωση του προηγούμενου Σαββάτου στο σχολείο μας.

    Ένα σχολείο και μόνο εξ αυτού τυχερό. Γιατί φιλοξένησε αυτές τις στιγμές της δραστήριας ζωής, γιατί είδε 12χρονους να πειραματίζονται και να διδάσκουν διδασκόμενοι, γιατί είδε όμορφους ανθρώπους και άκουσε όμορφα πράγματα.

    Και γιατί, έστω και για ένα πρωί έζησε τον εαυτό του όπως θέλει να τον ζει πάντα: Σαν ένα μικρό, ασήμαντο και ταυτόχρονα σημαντικό κύτταρο ζωής και πολιτισμού.

    Ανάγκη για ένα ευχαριστώ στην ΕΛΜΕ και σε όποιον (και είναι πολλοί) φρόντισαν για όλα αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις