Η περιβαλλοντική ομάδα ... ξαναχτίζεται

 

   Ύστερα από έναν χρόνο απρόσμενης απουσίας, οι περιβαλλοντικές δράσεις στο σχολείο μας επιστρέφουν (καιρός ήταν!). Βέβαια, οι συνθήκες δεν καθιστούν ακόμα δυνατή τη δημιουργία μιας επίσημης περιβαλλοντικής ομάδας. Μα... χωρίς ομάδα, πώς γίνονται δράσεις; Εύλογη ερώτηση. Και η απάντηση είναι απλή: προσπαθούμε. Βήμα-βήμα πασχίζουμε να ανακτήσουμε όσα μας στέρησε η πανδημία, να φτάσουμε ξανά στο μεγαλείο της… προ κορονοϊού περιβαλλοντικής! 

   Την ενεργοποίηση έχουν αναλάβει οι μαθητές του δεκαπενταμελούς Παναγιώτης και Στέφανος, υπεύθυνοι για τον τομέα του περιβάλλοντος. Με την πολύτιμη και καθοριστική βοήθεια και καθοδήγηση της κ. Χριστοπούλου, η περιβαλλοντική “παίρνει μπρος” και θέτει τους πρώτους της στόχους για φέτος.

 

Στόχος 1ος: Ανακύκλωση

 


   Τι είναι η ανακύκλωση; Πώς γίνεται; Και τι ρόλο παίζει στον χώρο του σχολείου μας; Αυτός είναι ο πρώτος στόχος που θα μας απασχολήσει φέτος. Με συνεχείς ενημερώσεις σε όλα τα τμήματα, οι μαθητές μαθαίνουν για τα “μυστικά” της ανακύκλωσης.

 

Συλλογή και ανακύκλωση χαρτιού

   Ιδιαίτερα προσεκτικοί οφείλουμε να είμαστε κατά την ανακύκλωση του χαρτιού. Αρχικά, να πούμε ότι δεν ανακυκλώνονται όλα τα χάρτινα είδη. Για παράδειγμα, μπορούμε να ανακυκλώσουμε χαρτί εκτύπωσης, χαρτοσακούλες, βιβλία και τετράδια (χωρίς το εξώφυλλο) και χαρτοκιβώτια. Ωστόσο, δεν είναι δυνατή η ανακύκλωση πλαστικοποιημένων χαρτιών, φακέλων, περιτυλιγμάτων τροφίμων ή χαρτομάντιλων. Τα παραπάνω δεν μπορούν να τοποθετηθούν σε κάδο ανακύκλωσης χαρτιού, διότι έστω και ένα µικρό ποσοστό ξένης ύλης µπορεί να καταστρέψει σηµαντικό µέρος της παραγωγής ανακυκλωµένου χαρτιού.

 

Τα σήματα της ανακύκλωσης

   Το πιο οικείο, ίσως, σύμβολο της ανακύκλωσης για όλους μας είναι ο χαρακτηριστικός κύκλος με τα βελάκια. Παρόλα αυτά,το σήμα αυτό δεν δηλώνει ότι το προϊόν ανακυκλώνεται. Το σήμα που θα αναζητούμε για να διαπιστώσουμε αν μια συσκευασία ανακυκλώνεται είναι το τριγωνικό.

 

Κόκκινοι κάδοι

   Κοινό θέαμα για κάθε γειτονιά έχουν γίνει πλέον οι κόκκινοι κάδοι ανακύκλωσης. Βέβαια, δεν αποτελούν διακοσμητικό στοιχείο, αλλά εξυπηρετούν έναν πολύ σημαντικό σκοπό. Σε αυτούς τους κάδους μπορούμε να ανακυκλώνουμε υφασμάτινα είδη, όπως ρούχα, τσάντες, παπούτσια, λευκά είδη και αξεσουάρ. Όσα από αυτά τα αντικείμενα βρίσκονται σε καλή κατάσταση δίνονται σε ανθρώπους και κοινότητες που το έχουν ανάγκη, ενώ όσα δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν άμεσα στέλνονται για ανακύκλωση.


 

...και κάπως έτσι ξεκινούν οι περιβαλλοντικές δράσεις αυτή τη χρονιά.

 Καλή μας αρχή!

                                                                           ΣΤΕΦΑΝΟΣ  ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ  Β1

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις