ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ | ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΣΣΕΤΑ

 

              



      Την Κυριακή 28  Νοεμβρίου έλαβε χώρα στο σχολείο μας μια εκδήλωση προς τιμήν του αείμνηστου φυσικού και συγγραφέα Ανδρέα Κασσέτα. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Πολλαπλών Εκδηλώσεων και συμπεριελάμβανε ομιλίες από πρώην μαθητές, φίλους και συνεργάτες του  μαζί με μια σύντομη παρουσίαση του τελευταίου του βιβλίου, με τίτλο «Οι Έννοιες της Φυσικής και η διδασκαλία τους». Με συντονιστή της συζήτησης τον κ. Ανδρέα Παπαγεωργίου, καθηγητή του σχολείου μας, οι επτά στο σύνολο ομιλητές, μίλησαν σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης για τον συγγραφέα και αναπόλησαν τις εμπειρίες και τη συνεργασία τους μαζί του, αφηγούμενοι στιγμές από την ζωή του, αναλύοντας τον χαρακτήρα του και εξηγώντας τις απόψεις του ως προς την φύση και την διδασκαλία της Φυσικής. 


Την παρουσίαση ξεκίνησε, ο κ. Παύλος Τζαμαλής [ΕΔΙΠ εργαστήριο φυσικής τμήμα βιοτεχνολογίας ΓΠΑ] ως επιμελητής της έκδοσης του βιβλίου. Παρουσίασε σύντομα το  " μανιφέστο" του, αποτελούμενο από είκοσι απλές προτάσεις για τη διδασκαλία της φυσικής. Περιέγραψε την ανάγκη για δομή στην διδασκαλία των εννοιών, που αναλύεται από τον συγγραφέα, η οποία πρέπει να επιτυγχάνεται όχι με ανιαρό και απόλυτο τρόπο αλλά με ακριβή και διδακτικά αποτελεσματικό. Οι έννοιες θα πρέπει να εμπλουτίζονται σταδιακά κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας του μαθήματος με απώτερο στόχο την πλήρη κατανόησή τους από τους μαθητές.

 


Ο δεύτερος ομιλητής ήταν ο καθηγητής Φυσικής, κ. Γεωργουδής, ο οποίος υπήρξε μαθητής και πολύ στενός φίλος του Ανδρέα Κασσέτα. Στην ομιλία του εστίασε στις γνώμες του συγγραφέα για την διδασκαλία της Φυσικής. Πίστευε ότι οι μαθητές έπρεπε να διδάσκονται την τεχνική της “Αναζήτησης” και της “ Έρευνας” και όχι μόνο τα αποτελέσματα αυτών. «Να ανάψουμε Πυρκαγιές στα Μυαλά των Μαθητών», ήταν φράση που χρησιμοποιούσε ο Ανδρέας Κασσέτας.

   


Τρίτος στη σειρά ακολούθησε ο κ. Κώστας Σκορδούλης, Καθηγητής Επιστημολογίας και Διδακτικής της Μεθοδολογίας της Φυσικής. Με έναν πιο... βιωματικό χαρακτήρα, μοιράστηκε μαζί μας τις προσωπικές του εμπειρίες και αναμνήσεις με τον Ανδρέα Κασσέτα, καθώς στο παρελθόν υπήρξε μαθητής αλλά και συνεργάτης του. Μεγάλη σημασία έδωσε στο έργο του συγγραφέα, λέγοντας χαρακτηριστικά για το βιβλίο του: “Ήταν μπροστά από την εποχή του. Η επιστημονική κοινότητα δεν ήταν έτοιμη να το υποδεχτεί. Και όταν τελικά το βιβλίο άρχισε να διδάσκεται, δεν είχαμε πλέον μαζί μας τον Ανδρέα…” 

 


  

Στη συνέχεια ακολούθησε ομιλία του κ. Φίλη πρώην Υπουργού Παιδείας ο οποίος αναφέρθηκε στην σημαντική προσφορά του Ανδρέα Κασσέτα. Περιέγραψε το τεράστιο πάθος του για την διδασκαλία της φυσικής, κάνοντας την πιο ελκυστική για τους μαθητές του. Τέλος μίλησε για την πολύπλευρη και βαθυστόχαστη σκέψη που αποτελούσε κύριο χαρακτηριστικό του συγγραφέα.

Λόγω της απουσίας του κυρίου Γαβρόγλου εκ μέρους του μίλησε ο κύριος Γεωργουδής ο οποίος διάβασε την ομιλία του. Αυτή επικεντρωνόταν στο όραμα του συγγραφέα για την διδασκαλία της Φυσικής. Καθώς ο Ανδρέας Κασσέτας ήταν έντονος χαρακτήρας δεν δίσταζε να εκφράζει και να υποστηρίζει πάντα τη γνώμη του. Είχε πρωτοποριακές απόψεις που υποστήριζαν νέες εναλλακτικές διδακτικές μεθόδους στην εκμάθηση και την κατανόηση των διάφορων εννοιών.

 

Ανάμεσα από τους ομιλητές, η φιλόλογος κ. Ελένη Τζατζιμάκη, πρώην μαθήτρια του συγγραφέα, διάβαζε αποσπάσματα από τα κείμενά του, εμπλουτίζοντας και διανθίζοντας την παρουσίαση.





                                                                                Το κείμενο  έγραψαν   :

                                                                                      ΒΑΣΙΑ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ   Α1

                                                                                    ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ  Α1

                                                                                   ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ Β1 

                                                                                Φωτογραφια:

                                                                                    ΜΥΡΤΩ ΤΣΑΓΚΑΡΟΠΟΥΛΟΥ Α4

 

 

 

 

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις