...στες γειτονιές τες ίδιες..Με συγκίνηση
Με την παλιά πατρίδα
Σήμερα θα ‘ ρθω πάλι εδώ
και ας ανήκω οριστικά στο αστικό τοπίο∙
- καλύτερα ανάμεσα στις ανεικονικές στήλες του Φαληρέως
παρά μέσα στο βουητό των υπόγειων συρμών
- καλύτερα με τους νεκρούς και την παλιά πατρίδα.
Ο δρόμος έξω φέρνει τ’ άνεργα παιδιά
- πού άραγε τα πάει;
Ας μείνω το λοιπόν εδώ
με μια κρυμμένη νέκυια στην τσάντα
και μες στο βάθος τής σπηλιάς μια κυκλοδίωκτη λύπη,
γλυκόπικρη σαν δάγκωμα ερπετού.
( Τασούλα Καραγεωργίου, από την ποιητική συλλογή " Η χελώνα του Κεραμεικού")
Επιτέλους! Γίνεται πράξη την άλλη βδομάδα: Την Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου, το σχολείο μας συνδυάζει το συνηθισμένο περίπατο με πέντε (!) εκπαιδευτικές επισκέψεις.
Η Α΄τάξη στον Πειραιά: Αρχαιολογικό μουσείο, Ίδρυμα Λασκαρίδη και πρόγραμμα για τη μουσική της Μεσογείου και μετά καφεδάκι στο Πασαλιμάνι.
Η Γ΄ τάξη στη Μονή της Καισαριανής, τα βυζαντινά εκκλησάκια της και ξεκούραση και κουβεντούλα στις καφετέριες.
Η Β΄τάξη στο Μουσείο της Ακρόπολης, το Κεραμεικό και το μουσείο του και, βέβαια, στον πεζόδρομο για σουλάτσο και καφέ.
Με πολλή προσπάθεια και κόπο, είναι αλήθεια, πολλές διατυπώσεις και διαδικασίες, πολλά εμπόδια που στήνει ο κακός μας νεοέλληνας εαυτός.
Κόπο και προσπάθεια για να ξεπεραστούν όλες οι δυσκολίες, που κατέβαλε η καλή μας Στέλλα Χριστοπούλου, την οποία και τόσο ευχαριστούμε.
Σήμερα ένα μικρό κείμενο γνωριμίας με τον Κεραμεικό, για τα παιδιά της δευτέρας. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε από κοντά, επί τόπου.
Εκεί λοιπόν, ανάμεσα Πειραιώς και Ερμού. Εκεί η είσοδος της Αθήνας, εκεί στα Θεμιστόκλεια τείχη που την οχύρωναν, εκεί η νεκρόπολη από την εποχή του Χαλκού (2700-2000 π.Χ) μέχρι και τον 6ο αι. μ.Χ, από ‘κει οι πομπές των Παναθηναίων, των Ελευσινίων, από ‘κει η Ιερά Οδός, ο δρόμος για την Ακαδημία του Πλάτωνα και το λιμάνι του Πειραιά, εκεί αγώνες και γιορτές προς τιμήν των νεκρών, εκεί οι επιτάφιοι λόγοι κι ο γνωστός μας του Περικλή, στις όχθες του Ηριδανού, στα εργαστήρια των κεραμέων ο Κεραμεικός, το «κάλλιστον προάστιον», η μαγευτικότερη γειτονιά της Αθήνας.
Όχι, δεν είναι άργιλος
Δεν ξέρω αν προσέξατε κάτι μικρούς κρυστάλλους∙
σαν διαμαντάκια λάμπουνε
μες στον φτωχό πηλό.
Άλλο δεν είναι, μοναχά,
τα δάκρυα της αγάπης.
( Τασούλα Καραγεωργίου, από την ποιητική συλλογή " Η χελώνα του Κεραμεικού")
Από το 1870, που αρχίζουν οι ανασκαφές, και μέχρι σήμερα σιγά σιγά συναντιέται με το αττικό φως. Ταφικά μνημεία, δρόμοι, τείχη, αγάλματα, ανάγλυφα, κεραμικά και χάλκινα νεκρικά αναθήματα, κτερίσματα, επιτύμβια επιγράμματα, ο αρχαίος κόσμος στα σπλάχνα του σύγχρονου, η σιωπηλή φωνή της πόλης μας.
Μπείτε στον αρχαιολογικό χώρο και περπατήστε τον. Αποτελεί ένα πολύ μικρό μόνο κομμάτι του αρχαίου δήμου των Κεραμέων.
Βρείτε τόν – μικρό ρέμα πια – Ηριδανό, που επιμένει αιώνες τώρα να ποτίζει το αργιλώδες έδαφος της περιοχής. Θα τον δείτε και στην πλατεία στο Μοναστηράκι και στο σταθμό του μετρό μέσα..
Βρείτε το Δίπυλον, την είσοδο της πόλης, τη μεγαλύτερη πύλη του αρχαίου κόσμου, και εκεί δίπλα τη μαρμάρινη κρήνη όπου πλένονταν και δροσίζονταν οι ταξιδιώτες που έφταναν.
Εντοπίστε το Πομπείον, το γυμνάσιο απ’ όπου κάθε τέσσερα χρόνια ξεκινούσε η πομπή των Παναθηναίων. Και λίγο πιο έξω, έξω από την οχύρωση, το Δημόσιο Σήμα, το δημόσιο νεκροταφείο της πόλης, με τους νεκρούς των πολέμων, τους τάφους των επιφανών αθηναίων, τα εντυπωσιακά μνημεία που έκαναν το Θουκυδίδη να γράψει για το «κάλλιστον προάστιον», τον Κεραμεικό.
Και μετά μπείτε στο μουσείο να δείτε πώς η τέχνη ανασταίνει τη ζωή που χάνεται, πώς τα επιτύμβια, τα αναθήματα, τα επιγράμματα, τα κτερίσματα, οι τεφροδόχοι, τα μικροαντικείμενα που βρέθηκαν κυρίως σ’ αυτή τη νεκρόπολη, ζωντανεύουν τη ζωή των ανθρώπων που περπάτησαν στις ίδιες με εμάς περιοχές, πόσο μιλάνε για τη ζωή τα έργα που ο θάνατος έστησε.
Η πήλινη κοσμογονία
Δεν τα κοιτάζω πια εκείνα τα μικρά κεραμικά αντικείμενα,
-τα περισσότερα κτερίσματα σε τάφους•
τις πινακίδες μόνο που τα συνοδεύουν αντιγράφω.
Κρυφά από τους τουρίστες και τους φύλακες
κλέβω εξαίσιες λέξεις.
Φεύγω κρατώντας μια περιουσία,
σ' ένα μπλοκάκι, μια χοϊκή κοσμογονία:
ομοίωμα ένθρονης θεάς, ειδώλιο κουροτρόφου
αρύβαλλος και λήκυθος, υδρία, όλπη, σκύφος
κέρνος και κύλικα μελαμβαφής•
ένα μυροδοχεῖο.
(Γλώσσα, πλασμένη με τροχό κεραμικό,
σαν τον πτηνόμορφο πηλό ειν' έτοιμη για πτήση.)
( Τασούλα Καραγεωργίου, από την ποιητική συλλογή " Η χελώνα του Κεραμεικού")
Βρείτε πληροφορίες, υλικό οπτικό, φωτογραφικό, εικαστικό, λογοτεχνικό, για να εμπλουτίσουμε την επίσκεψή μας. (Την Κυριακή το πρωί κατά τις 11.30΄ κάποιοι από μας θα είναι εκεί για μια πρώτη γνωριμία με το χώρο και για φωτογράφιση)
Πολύ ωραίες εικόνες,πολυ όμορφα πράγματα!Και όμως κάτι κινείται!Εύχομαι να γίνονται πιο σύχνα τέτοιες εκδρομές!:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαιρετώ!:)
ΥΓ:Διονύση δεν έχω κάνει ακόμα την ανάρτηση για το Συνέδριο γιατί ψάχνω κάτι φωτο!Ελπίζω μόλις τις πάρω να μπορέσω να την κάνω!:)
Γεια σου, Ρας.
ΔιαγραφήΚι εγώ το εύχομαι. Αν κι η ευχή, σε μας που δουλεύουμε στο σχολείο, δεν είναι αυτή που μετράει. Η θέληση κι η δουλειά είναι. Ευελπιστώ από την επόμενη φορά να είναι πιο ευνοϊκό το κλίμα για τέτοιου είδους εξορμήσεις και να δουλέψουμε γαι την προετοιμασία συλλογικότερα, μαθητές - καθηγητές.
Μπράβο σας. Είναι τραγικό υπάρχουν κάτοικοι Αττικής που δεν έχουν επισκεφτεί έστω τον Παρθενώνα και τα πιο "χτυπητά" της μνημεία και μουσεία. Είναι παράξενο πως δεν προσέχουμε αυτά τα "περασμένα μεγαλεία" καθώς βαδίζουμε δίπλα τους και τα προσπερνάμε αδιάφορα χωρίς μια σκέψη...
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχαρητήρια για τις όμορφες δραστηριοτητες..
ΥΓ: Επίτηδες αργεί Διονύση ο Ρας... Λέτε για το συνέδριο στου Σολωμού , ε; μα είδε μια τουφα μαλλιά από τον αγαπημένο μου, είπε... :(
Μια ολόκληρη τούφα από τα μαλλάκια του Νιόνιου!!:Ρ
ΔιαγραφήΔεν αργώ επιτηδεεεεεεεεεες!Απλά πάσχουμε από οργάνωση!Ναι για αυτό στου Σολωμού!!:Ρ:Ρ:Ρ
Καλώς την Αλς,
ΔιαγραφήΛιακάδα σήμερα, Ειρήνη, Κυριακή πρωί, η βόλτα στον Κεραμεικό εκτός από εξαίσια ήταν και επιβεβαιωτική των όσων γράφεις. Ερημιά ( αν και της ταιριάζει της περιοχής..)
( Προσέχετε στα υστερόγραφα με το Σολωμό και το συνέδριο, γαιτί κοντεύετε να τον βγάλετε υπερρεαλιστή!
:-) )
Πολλά φιλιά
Διονύση στο συνέδριο μας είπαν πως ο Εμπειρίκος και ο Εγγονόπουλος θεωρούσαν τον Σολωμό ως το πρώτο υπερρεαλιστή,οπότε έχει μια βάση!:Ρ
Διαγραφήτο ότι τον θεωρουσαν δε σημαινει πως ήταν κι όλας.. μπορει να επικαλούνταν την αυθεντία του Δ.Σ για να καθιερώσουν τη δική τους γραφή...
ΔιαγραφήΘεωρούσαν οι υπερρεαλιστες το Σολωμο,τον Κάλβο και τον Παπαδιαμάντη ως τους μεγάλους του παρελθόντος που έχουν υπερρεαλιστικά στοιχεία,κάτι σαν καλλιεργητές του κινήματος του υπερρεαλισμού και αν το εξετάσουμε μας δίνουν στοιχεια για κάτι τέτοιο!Ας πούμε το πιο κλασικό,η Φεγγαροντυμένη στο Κρητικό!Αν η φεγγαροντυμένη δεν είναι καθαρά υπερρεαλιστικό στοιχείο τι να πω δε ξέρω!
ΔιαγραφήΝίκο, τα είχαμε πει και στην τάξη, όταν κάναμε τον Κρητικό του Σολωμού ( πού να θυμάσαι τώρα, ε;!)
ΔιαγραφήΌντως, βρίσκουν εκλεκτικές συγγένειες, ας το πούμε, στοιχεία προδρομικά, πάλι ας το πούμε, στο Σολωμό, οι υπερρεαλιστές. Κουβέντα ( ωραία κουβέντα, πάντα..) να γίνεται.
Γενικότερα, υπάρχει πάντα ένα θέμα στις κατηγοριοποιήσεις και κυρίως αντικειμένων, χώρων, τόσο ρευστών όπως η λογοτεχνία. Ακόμα κι αυτό που λες, για τη Φεγγαροντυμένη. Τη βλέπεις εσύ και λες "υπερρεαλισμός", όμως η επιστήμη έχει βρει τις αναφορές της στο ρομαντισμό και κυρίως στο γερμανικό. Ας την απολαμβάνουμε, αρχικά, και ας είναι ό,τι θέλει - φωνάζει η αναγνωστική συνείδηση..
Πραγματικά πιστεύω ότι αυτές οι επισκέψεις όταν προετοιμάζονται με τον τρόπο του κ. Μάνεση, δηλαδή με τρόπο ορθό αλλά και μια δόση πάθους, που λέμε μεράκι, μπορεί να αποτελέσουν ένα υπέροχο βιωματικό μάθημα.Θα συμφωνήσω απόλυτα με το σχόλιο της Αλς.
ΑπάντησηΔιαγραφή( Άντε, τώρα, μη μαρτυρήσω λεπτομέρειες της προετοιμασίας που (εμπνεύστηκες και) ανάλαβες...)
Διαγραφή