Ο άνθρωπος πίσω από την οθόνη




Το διαδίκτυο. Οι άνθρωποι και το διαδίκτυο. Οι σχέσεις και τα Social Media. Πολλοί θα βιαστούν να τις αποδοκιμάσουν, να τις υποτιμήσουν, να τις ακυρώσουν. Άλλοι θα σπεύσουν να συμφωνήσουν μαζί τους. Άλλωστε τίποτα μέσα σε αυτή την οθόνη δεν είναι αληθινό. Είναι όλα δεδομένα. Ένας πονοκέφαλος πληροφορίας με τους ανθρώπους να προσπαθούν να βρούν το δρόμο τους στο λαβύρινθο της επικοινωνίας. Οι σχέσεις ανάμεσα στους ανθρώπους χαρακτηρίζονται από την αλληλεπίδραση. Η παρατήρηση των κινήσεων, των εκφράσεων, των μορφασμών, του ύφους είναι στοιχεία που συνοδεύουν την επικοινωνία κάνοντας το περιεχόμενό της πιο εύληπτο και πιο σαφές. Το διαδίκτυο όντως μπλοκάρει ή πιο αντικειμενικά, δυσκολεύει αυτή την σύνδεση, αυτή την αλληλεπίδραση. Οι φιλίες που κάνουμε καθώς περιηγούμαστε στα άδυτα του ίντερνετ είναι πράγματι πιο απρόσωπες, λιγότερο ζεστές, λιγότερο συναισθηματικές. Μπορεί όμως να είναι και αληθινές. Δεν χάνεται η χαρά της κουβέντας, του μοιράσματος. Οι άνθρωποι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μοιράζονται σκέψεις, γεγονότα, ανταλάσσουν εμπειρίες και συμβουλές. Τα Social Media για πολλούς είναι ένα αποκούμπι στη μοναξιά τους, γιατι μπορούν να επικοινωνήσουν με τον άνθρωπο στην άλλη πλευρά ακόμα και αν χωρίζονται από το σκληρό ανθεκτικό γυαλί της οθόνης. Τα Social Media φέρνουν κοντά ανθρώπους που δεν μπορούν να είναι μαζί. Ένα σχόλιο, ή μια καρδούλα σε μια κακοτραβηγμένη φωτογραφία είναι αρκετά για να δώσουν το αίσθημα της παρουσίας, το αίσθημα του μαζί. Ας απενοχοποιήσουμε τον σύγχρονο άνθρωπο που επιλέγει να δημιουργεί σχέσεις και φιλίες στο διαδίκτυο. Ας σταματήσουμε να φοβόμαστε την εξέλιξη. Οι άνθρωποι από τη φύση τους, δρούν, επιβιώνουν και κοινωνικοποιούνται μέσα σε κοινότητες. Αυτή η συνύπαρξη μπορεί και πρέπει να είναι επαρκής είτε η φύση της είναι διαδικτυακή είτε όχι.








Σχόλια

  1. Τι λιτό και όμορφο! Ανθρώπινο και καθόλου φοβικό απέναντι στα φαντάσματα της εποχής. Μπήκαν στη ζυγαριά τα πράγματα και βάρυνε η αποδοχή, η αποδοχή της ανάγκης μας - κι η ανάγκη μας είναι το συν- και το μαζί. Μέσα, πίσω, μπροστά, μακριά απ' την οθόνη. Μπράβο, Βάσια! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις