Οι ΔΕΚΑ στο σχολειο μας

Λίγο πριν κλείσει η χρονιά, το σχολείο μας είχε την τύχη να φιλοξενήσει την ομάδα κοινωνικού θεάτρου ΔΕΚΑ. Η συγκεκριμένη ομάδα αποτελείται από επαγγελματίες ηθοποιούς και επαγγελματίες στον τομέα της ψυχικής υγείας που δίνουν παραστάσεις σε δομές που χρήζουν κοινωνικής υποστήριξης, αξιοποιώντας τη μορφή θεάτρου Playback.




Τι είναι όμως το θέατρο Playback; 

Το Playback αποτελεί μια μορφή αυτοσχεδιαστικού θεάτρου στο οποίο το κοινό ή τα μέλη της ομάδας αφηγούνται ιστορίες και βιώματα από τη ζωή τους και τα βλέπουν να δραματοποιούνται από τους ηθοποιούς την ίδια στιγμή. Το σενάριο δημιουργείται σε πραγματικό χρόνο. 



Η ομάδα προσέγγισε με έναν ιδιαίτερο τρόπο την μετά-κόβιντ εποχή. Μέσα από προσωπικές τους ιστορίες, οι ηθοποιοί μας έδειξαν πως τη στιγμή που όλοι μιλούν για την "επιστροφή στην κανονικότητα", είναι εντάξει να μην αισθανόμαστε άνετα σε ένα χώρο με πολλά άτομα, είναι εντάξει να είμαστε επηρεασμένοι από τον εγκλεισμό, είναι εντάξει οι κοινωνικές μας δεξιότητες να είναι επιβαρυμένες. 








Στη συνέχεια η παράσταση στράφηκε στο κοινό. Εμείς οι ίδιοι μιλήσαμε για μας. Είπαμε τη δική μας ιστορία. Μοιραστήκαμε ένα βίωμα και στη συνέχεια το είδαμε να παίρνει σάρκα και οστά πάνω στη σκηνή με την καθοδήγηση της συντονίστριας της ομάδας, Λίλας Μουτσοπούλου. Οι ηθοποιοί μας καθήλωσαν. Χωρίς σκηνικά, μόνο με μερικά μουσικά όργανα, μερικά φουλάρια, λίγες μάσκες και μπογιές. Το συναίσθημα και το ταλέντο αυτών των ανθρώπων μάς έκανε να συγκινηθούμε και κυριολεκτικά, να αισθανθούμε κομμάτι της παράστασης!


Λίνα, Αλίκη, Θάλεια, Ελισάβετ, Ανδρέα, ήσασταν υπέροχοι! 

Ευχαριστούμε!



















Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις