ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ... ΤΟ ΧΤΕΣ
Τα παρακάτω γεγονότα παρατίθενται με σκοπό
να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν
οι νεότεροι. Ο Γάλλος συγγραφέας Γκυ ντε Μωπασσάν έγραψε κάποτε πως " Η μνήμη
είναι ένας κόσμος πιο τέλειος και από το σύμπαν, γιατί δίνει Ζωή σε ό,τι έχει πάψει πια να υπάρχει ".
Ας ακονίσουμε λοιπόν τη μνήμη, ας γλυτώσουμε από την λήθη.
- 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: Αν έπρεπε κανείς να επιλέξει ένα μονάχα γεγονός στο πέρασμα των αιώνων για να σημαδέψει αυτήν τη μέρα, θα ήταν οπωσδήποτε η γέννηση του Δανού φυσικού Νιλς Μπορ. Γεννήθηκε το 1885 και πέθανε στις 18 Νοεμβρίου το 1962. Η συνεισφορά του στην κατανόηση της ατομικής δομής και της κβαντικής μηχανικής θεωρείται κολοσσιαία. Ακόμη και για εμάς τους απλούς ανθρώπους αρκεί να σκεφτούμε ότι αν δεν υπήρχε ο Αϊνστάιν, ο Μπορ θα θεωρούνταν σήμερα ο επιστήμονας του 20ου αιώνα. Ακόμη το 1922, τιμήθηκε με το βραβείο νόμπελ φυσικής για το μοναδικό του ατομικό πρότυπο, ενώ τέλος εργάστηκε για την κατασκευή της πρώτης πυρηνικής βόμβας.
- https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CE%B9%CE%BB%CF%82_%CE%9C%CF%80%CE%BF%CF%81
- 8 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ : Τα σύνορα του κράτους δεν ήταν πάντοτε δεδομένα,έγιναν μεγάλοι αγώνες για τη διεύρυνσή τους. Έτσι λοιπόν ο Ελληνικός στόλος απελευθερώνει την Λήμνο το 1912, ύστερα δηλαδή από 433 χρόνια Τουρκικού ζυγού.
- 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ : Λατινική Αμερική και Ελλάδα. Ναύπλιο και Βολιβία. Πολιτική και αντάρτικο. Πώς συνδέονται όλα αυτά; Με μια κοινή λέξη: Επανάσταση. Σαν σήμερα λοιπόν με απόσταση 136 χρόνων δολοφονούνται δυο μεγάλες φυσιογνωμίες. Το 1831 ο Ιωάννης Καποδίστριας, πρώτος κυβερνήτης(στο παρελθόν διπλωμάτης και υπουργός εξωτερικών της ρωσικής αυτοκρατορίας) του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, ο οποίος μεταξύ άλλων επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την σύγχρονη ιστορία μας. Το 1967, αφήνει την τελευταία του πνοή ο Ερνέστο ‘Τσε’ Γκεβάρα, έπειτα από τον πυροβολισμό του βολιβιανού αξιωματικού Μάριο Τεράν.Στα 39 του χρόνια λοιπόν,ο Αργεντινός γιατρός(κι ύστερα επαναστάτης) αφήνει μια κληρονομιά ισάξια με προσφορά αιώνων,αφού συνείσφερε στην απελευθέρωση της Κούβας από την στυγνή δικτατορία του Μπατίστα και βοήθησε με πλήθος άλλων τέτοιων ενεργειών ολόκληρο τον κόσμο. Ας μας συντροφεύουν τα λόγια μέσα στα οποία συμπυκνώνεται όλη του η δράση." 'Αξίζει φίλε να υπάρχεις για ένα όνειρο και ας είναι η φωτιά του να σε κάψει".
- 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: Το νόμπελ ειρήνης απονέμεται στην Ιρανή δικηγόρο Σιρίν Εμπάντι. Πρόκειται για την πρώτη φορά στα 102 χρόνια της ιστορίας του θεσμού που το βραβείο νόμπελ ειρήνης απονέμεται σε μουσουλμάνα.
- https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CF%81%CE%BD%CE%AD%CF%83%CF%84%CE%BF_%CE%A4%CF%83%CE%B5_%CE%93%CE%BA%CE%B5%CE%B2%CE%AC%CF%81%CE%B1
- 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: Είναι όπως φαίνεται η εβδομάδα των απελευθερώσεων, καθώς στα πλαίσια του Α΄Βαλκανικού πολέμου το 1912 ο Ελληνικός στρατός φτάνει στην Κοζάνη και έκτοτε κυματίζει η γαλανόλευκη σημαία.
- 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: Πώς μπορούμε να μην αναφέρουμε την απελευθέρωση της Αθήνας από τα Γερμανικά στρατεύματα το 1944; Μάλιστα, ανεξαρτήτως της μετέπειτα πορείας (Εμφύλιος πόλεμος) μπορούμε να πούμε ότι υπήρξε γενική ομοψυχία στις τάξεις όλων των Ελλήνων , από όποιον πολιτικό χώρο και αν βρίσκονταν. Αυτός είναι ο λόγος άλλωστε όπου πολλοί προτείνουν να αλλάξει η μέρα της εθνικής εορτής. Φαίνεται όμως πως στην νοοτροπία του Έλληνα κυριαρχεί η έννοια του αγώνα και της αντίστασης παρά αυτή της νίκης. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως δεν γιορτάζουμε αντίστοιχα την απελευθέρωση από τους Τούρκους αλλά την αρχή της επανάστασης.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)