Φυσική και Φιλοσοφικές Ανησυχίες


Όχι, όχι μην αγχώνεστε η ανάρτηση δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη φυσική! Ή τουλάχιστον, σχεδόν καμία!
Εξηγούμαι:

Κάπου στην πορεία των φιλοσοφικών μου αναζητήσεων, βρέθηκα στο πεδίο "ανθρώπινες σχέσεις" , το οποίο από τότε που ξέπεσα στα λημέρια του, με απασχολεί συνεχώς εφόσον δε μπορώ να βγάλω κάποια άκρη! Από μικρή άκουγα αυτό το "τα ετερώνυμα έλκονται και τα ομώνυμα απωθούνται"  και το είχα δέσει σχοινί κορδόνι ότι αυτό δεν ισχύει μόνο στην επιστήμη της φυσικής αλλά και στους ανθρώπους!

Και έρχομαι λοιπόν, περίπου 7 χρόνια μετά, για να θέσω το εξής ερώτημα:
αυτό ισχύει τελικά και με τους ανθρώπους; 

Άραγε για να είναι μια -οποιουδήποτε είδους- σχέση δυνατή χρειάζεται οι άνθρωποι να είναι μεταξύ τους όμοιοι ή διαφορετικοί; 
Πολλοί υποστηρίζουν ότι αν οι άνθρωποι μοιάζουν στο χαρακτήρα,αν έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα, τις ίδιες απόψεις, τότε σύντομα βαριούνται. Και είναι αλήθεια ότι σε όσα πράγματα διαφέρεις με κάποιον, με τσακωμούς και διαφωνίες, σε μια συνεχή "κόντρα" δε θα βαρεθείς ποτέ! Ή μήπως όχι; Μήπως όλα αυτά είναι μπαρούφες; Μήπως αν δεν έχεις κάποια κοινά σημεία με τον άλλο στο τέλος καταλήγεις να βαριέσαι να τσακώνεσαι; 
"Δείξε μου το φίλο σου να σου πω ποιος είσαι"  ισχύει αυτό; Επιλέγουμε πάντα να έχουμε σχέσεις με ανθρώπους που μας μοιάζουν; Κι αν τελικά καταλάβεις ότι δεν έχεις τίποτα κοινό με κάποιον απο αυτούς τους ανθρώπους; Τι γίνεται τότε; Είναι άραγε αυτό το μοναδικό κριτήριο για την επιλογή των ανθρώπων που είναι κοντά μας; 

Άραγε η επιστήμη της φυσικής συμβαδίζει με την επιστήμη της ανθρώπινης ψυχής;

Σχόλια

  1. Για οποιοδήποτε τύπο ανθρώπινης σχέσης πρέπει αρχικά να υπάρχει ένα κοινό υπόβαθρο,αν και αυτό δεν είναι σίγουρο!Από εκεί και πέρα δε χρειάζεται να έχετε τα ίδια ενδιαφέροντα και τις ίδιες απόψεις παντού,διότι αυτό είναι σπάνιο,μιας και όλοι είμαστε διαφορετικοί!Νομιζω λοιπόν πως δε μπορούμε να πάρουμε ως αξιώμα ούτε ότι τα ετερώνυμα έλκονται ούτε ότι τα ομόνυμα απωθούνται!Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι πιο πολύπλοκες νομίζω!
    Τεσπα!

    Μαρία ελπίζω να κατάλαβες τίποτα από τα παραπάνω αλαμπουρνέζικα γιατί ούτε εγώ κατάλαβα τι έγραψα!!:/

    Χαιρετώ όλη τη τρελοπαρέα κάτω!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αρχικά δεν μπορώ να καταλάβω αυτόν τον φόβο που έχετε για την φυσική!!!!
    Το προσπερνάω όμως!
    Επί του θέματος τώρα!
    1)Η φυσική δεν έχει καμία σχέση με τις ανθρώπινες σχέσεις!!!
    Το είχε πει και ο Αϊνστάιν!
    2)Στην φυσική αυτά που έλκονται μετά από κάποιο διάστημα φτάνουν και στην κρούση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μήπως είναι δικαιολογημένος;;Βέβαια εσύ κάθεσαι και τα λούζεσαι οπότε τι να πει κανεις!!Χεχε!!

      1)δίνει υποθέσεις εργασίας για να δουλέψουμε!
      2)δεν έχω κάτι για να διαφωνήσω!

      Χαιρετώ!

      ΥΓ:Τι γίνεται κάτω ρε;

      Διαγραφή
    2. Εγώ απλά ζω την μαγεία που προσφέρει η φυσική!!!(Αν και ακόμα ζω μέσα στα μαθηματικά αλλά τέλος πάντων!)

      Μια χαρά αγαπητέ μου κύριε κάτω!!!
      Εσύ πως είσαι εκεί στα δυτικά ;

      Διαγραφή
    3. Στα μαθηματικά λούζεσαι;;;Πωπωπω νέο Σικλόν-Β!!Α ρε εβραίοι ποιος να σας το έλεγε ότι ανακάλυψαν και άλλο θανατηφόρο αέριο!:Ρ:Ρ

      Υγρά,πολύ υγρά!Έχουνε μουσκευτεί τα κοκκαλάκια μας!:Ρ

      Διαγραφή
    4. Γιώργο, ιστορικά μιλώντας, η μήτρα της επιστήμης της Φυσικής είναι η Φιλοσοφία. Σου αντιγράφω από το λήμμα της Wikipedia " φυσικοί φιλόσοφοι":
      "Τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν για την κατανόηση της συμπεριφοράς των φυσικών φαινομένων και των αποτελεσμάτων τους αναπτύχθηκαν σταδιακά από τη φιλοσοφία, που καθώς εξελίχθηκε εξειδικεύτηκε αρχικά στη φυσική φιλοσοφία, μετά στις Φυσικές επιστήμες και τελικά, στη σύγχρονη Φυσική."
      Ξέρεις πολύ καλά πώς και πόσο κοντά στη Φυσική ήταν οι Θαλής,Αναξίμανδρος,Δημόκριτος κα.

      Και τι κρίμα που η ανάπτυξη των επιστημών επιβάλλει πια την τόση εξειδίκευση..

      Διαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προφανώς οι ανθρώπινες σχέσεις είναι πολύ πιο πολύπλοκες αλλιώς δε θα είχα μπει στη διαδικασία να αναρωτηθώ και θα είχαμε λύσει όλα τα προβλήματά μας!

    Εμένα προσωπικά η σχέση μου με τη φυσική δεν είναι σχέση φόβου, αλλά απέχθειας. (και για να προλάβω κάποιους, μεγάλη λέξη,πολύ απόλυτη-το ξέρω, πρέπει να είμαστε ανοιχτόμυαλοι, να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας, να μην απορρίπτουμε κανένα μάθημα κλπ κλπ...αλλά είναι η αλήθεια)

    Τώρα, ίσως και να είχε δίκιο ο Αϊνστάιν, ποια είμαι εγώ να τον αμφισβητήσω; Παρόλα αυτά όσον αφορά τη συγκεκριμένη περίπτωση, μάλλον θα το ψάξω λίγο ακόμα!
    Όσο για τη δεύτερη παρατήρηση, δε γνωρίζω αν αυτό είναι κανόνας ούτε στη φυσική αλλά ούτε και στις ανθρώπινες σχέσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάμε στοίχημα πως αν δεις την φυσική (όχι όμως αυτή που κάνεις στο σχολείο και με τον τρόπο που την κάνεις!) θα αλλάξεις γνώμη...!

      Διαγραφή
    2. Φίλε η φυσική για να τη δεις έτσι όπως το λες πρέπει να την δεις από το γυάλινο πάτο ενός μπουκαλιού!!:Ρ:Ρ

      Διαγραφή
  5. Αντί να βάζουμε στοιχήματα, Γιώργο, για πες μας πώς μπορούμε να δούμε τη συμπαθή επιστήμη..

    ( Σε πεθυμήσαμε!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λέω να σας έρθω την άλλη Παρασκευή από το σχολείο!
      Και θα ήθελα πολύ να σας τα πω από κοντά...
      Αλλά για να σας βάλω λίγο στο κλίμα,έχετε την φυσική κάθε ώρα και στιγμή στην ζωή σας αλλά δεν έχετε ποτέ το γιατί!
      Ο Νίκος είπε πάνω για το γυάλινο μπουκάλι και τον πάτο του!
      Και των ρωτάω εγώ τώρα...!!!
      Γιατί βλέπεις έτσι από τον πάτο του μπουκαλιού;;;
      Τι ακριβώς γίνεται;;;

      Διαγραφή
    2. Είμαι εμπειριστής,δεν ασχολούμαι με τέτοιες λεπτομέρειες!:Ρ
      Βλέπουμε γιατί η εμπειρία μας δείχνει ότι όταν κάνουμε μια παρόμοια ενέργεια μπορούμε να δούμε μέσα από ένα μπουκάλι,αλλιώς δε θα προσπαθούσαμε ποτέ να δούμε στο μπουκάλι!Χεχε!

      Διαγραφή
    3. Τι εννοείς η εμπειρία μας δείχνει;
      Δηλαδή αν εγώ δεν έχω την εμπειρία δεν θα μπορώ να δω;
      Και πότε θα αποκτήσω την εμπειρία;
      Και γιατί δεν βλέπω το ίδιο όταν κοιτάω από τα παράθυρο και το ίδιο όταν κοιτάω από το μπουκάλι ;
      Και τα 2 γυαλί δεν είναι;
      Η εμπειρία σου τι έχει να πει για αυτό;

      Διαγραφή
    4. Έχεις μάθει απο μικρος ότι δε μπορείς να βλέπεις μέσα από το τοίχο,αλλά πως μπορείς να βλέπεις μέσα από το γυαλό,για αυτό όλοι σαν μικρά παιδιά έχουμε κουτουλήσει πολλές φορές το κεφάλι μας στη τζαμαρία,γιατί βλέπουμε διάφανο,νομίζουμε ότι δεν υπάρχει τίποτα και πάμε να περάσουμε!Μία,δύο κάποια στιγμή μαθαίνεις ότι το γυαλί είναι διάφανο αλλά όχι διαπερατό!Επομένως τα πάντα μαθαίνονται στη ζωή.Δεν είναι όλα επίκτητα,αλλά αναμφισβήτητα όταν γεννιόμαστε προσομοιάζουμε περισσότερο σε λευκή σελίδα ή μάλλον σε λευκό μανδύα!:)

      Διαγραφή
  6. θεωρώ ότι οι κανόνες της φυσικής είναι μέσα στην ζωή μας. Οι πιο μικροί κανόνες, όχι οι μεγάλες θεωρητικές αναζητήσεις... Κι αφού λέμε για φυσική, είναι μια επιστήμη που εγώ αγαπώ πολύ και θαυμάζω ακόμη περισσότερο, ασχέτως αν πάντα με δυσκόλευε. Αυτό ίσως συνέβαινε επειδή δεν είχα καλές βάσεις ή επειδή το δικό μου μυαλό έκλινε σε άλλα πεδία!
    μιλώντας προσωπικά βλέπω πως οι πιο κοντινοί άνθρωποι διαφέρουν τόσο από μένα. Με συμπληρώνουν και τους συμπληρώνω. Κάτι μου λείπει και το παίρνω από αυτούς, κάτι τους δίνω και εγώ. Φυσικά και έχω παρέες με άτομα που έχουμε ίδια ενδιαφέροντα αλλά οι πιο δικοί μου άνθρωποι θα έλεγα πως διαφέρουν από μένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είναι τόση η συνθετότητα, Μαρία, των ανθρώπων, των ανθρώπινων σχέσεων, που η κάθε καινούρια συνάντηση είναι λες για να ανατρέψει τα μέχρι τότε δεδομένα. Δύσκολα κανείς θα γενικέψει, θα βγάλει κανόνες για τον τύπο των σχέσεων, για το πότε ανθούν και πότε μαραίνονται. Ίσως να μπορούσαμε να καθορίζαμε κάποιες βασικές αξίες οι οποίες προσφέρουν μια αρκετά σταθερή βάση σε κάθε σχέση ( π.χ αλληλοεκτίμηση, ενσυναίσθηση, ειλικρίνεια..), αλλά ... περί φυσικής στις σχέσεις θα δυσκολευόμουνα να απαντήσω:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανθρώπινες Σχέσεις!!!
    Χρόνια προσπαθούν οι σχετικοί επιστήμονες να βγάλουν μια άκρη για το πώς συμπεριφέρονται οι άνθρωποι αλλά όταν μιλάμε για ανθρώπους τίποτα δεν είναι στάνταρ. Ο καθένας από μας λειτουργεί αλλιώς σε μια ίδια κατάσταση.
    Έτσι έχω δει άτομα εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους με πολύ λίγα κοινά χαρακτηριστικά να έχουν μια πολύ δεμένη σχέση και άτομα που θα έλεγε κάποιος ότι είναι αντίγραφο ο ένας του άλλου (εσωτερικά πάντα) να πλήττουν και να μην βρίσκουν μια κοινή συνισταμένη για να πορευτούν.
    Λένε ότι ερχόμαστε στη ζωή για να βρούμε το άλλο μας μισό ή την αδερφή ψυχή μας. Πώς θα είναι όμως αυτό το άτομο;; Είναι το άλλο μας μισό επειδή συμπληρώνει τα κενά μας, δηλαδή είναι "ετερώνυμός" μας; Ή είναι η αδερφή ψυχή μας επειδή είναι ακριβώς το ίδιο με μας, δηλαδή "ομώνυμός" μας; Με λίγα λόγια καταλήγουμε στο ερώτημα που εσύ Μαρία έθεσες.
    Η απάντηση όμως δύσκολα βρίσκεται. Δεν ξέρω κατά πόσο η φυσική εδώ μπορεί να ισχύει. Ίσως ισχύει εν μέρει. Μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις και για συγκεκριμένες συνθήκες. Ίσως μέσω της εμπειρίας, μας που θα αποκτήσουμε με τα χρόνια, να μπορέσουμε αν όχι να βρούμε μια γενική αλήθεια, αλλά τουλάχιστον να κλίνουμε προς μια άποψη που βλέπουμε ότι ισχύει στις περισσοτέρες σχέσεις. Και πάλι όμως δεν θα είναι κάτι γενικό.
    Αυτά είχα να πω.. Δεν ξέρω αν έγινα κατανοήτη βέβαια αλλά η γενική μου άποψη είναι ότι όταν μιλάμε για ανθρώπους και ειδικά για το πως συμπεριφέρονται στις σχέσεις τους, είτε φιλικές είτε οικογενειακές είτε ερωτικές. τότε δύσκολα θα βγάλεις άκρη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Προσυπογράφω το πρώτο σχόλιο του Γιώργου, ευχόμενη "καλή τύχη" σε όλους μας με τις σχέσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μου φαινεται οτι κατι ειχε πει οFaraday περι "ελξης στον ερωτα"αλλα δεν θυμαμαι πολυ καλα..Χιλια συγνωμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις