Η Αίγυπτος του Μηνά και του Άλφρεντ

ΑΡΩΜΑ ΑΙΓΥΠΤΟΥ

των Άλφρεντ Σιντάρου

και Μηνά Σάκερ

( Β΄λυκείου)


Η αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου είναι ένα κράτος κυρίως της βορειοανατολικής Αφρικής μαζί με τη χερσόνησο του Σινά που είναι γέφυρα ξηράς στη Ν.Δ. Ασία. Γι’ αυτό η Αίγυπτος είναι διηπειρωτική χώρα και θεωρείται μια μεγάλη δύναμη στην Β. Αφρική, στη Μεσόγειο, στον Ισλαμικό κόσμο και στην Ερυθρά θάλασσα. Είναι διάσημη για τον αρχαίο πολιτισμό της.
Διακυβέρνηση
Η χώρα είναι ημιπροεδρική δημοκρατία με αρχηγό κράτους τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (Από το 1981 στο αξίωμα αυτό διατελούσε ο Χόσνι Μουμπάρακ μέχρι και για πριν λίγες εβδομάδες που έφυγε από την θέση αυτή έπειτα από παράπονα του λαού και αφού απέσπασε μεγάλο χρηματικό ποσό). Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι και όσες έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Δεν έχει δικαίωμα ψήφου όλος ο λαός αλλά ορισμένο μέρος του λαού (συνήθως δημόσιοι υπάλληλοι) που πρέπει να τους δοθεί έπειτα από αίτησή τους ειδική ταυτότητα. Η ψηφοφορία γι’ αυτά τα άτομα είναι υποχρεωτική και αν δεν ψηφίσουν υφίστανται κυρώσεις.ΔημογραφίαΠρωτεύουσα είναι το Κάιρο. H χώρα αριθμεί πάνω από 80.000.000 κατοίκους. To προσδόκιμο ζωής είναι 72 χρόνια για το σύνολο του πληθυσμού (74 για τις γυναίκες και 69 για τους άντρες)ΜορφολογίαΗ έκταση της Αιγύπτου είναι πάνω από 1.000.000 τετραγωνικά χλμ. Από αυτά μόνο τα 40.000 είναι γόνιμη γη και κατοικείται όλος ο υπόλοιπος τόπος είναι έρημος με μεγάλες οάσεις (όπως η Φαγιούμ και η Σίβα)Εθνογραφία
Οι Αιγύπτιοι που μένουν στα χωριά και ασχολούνται με τη γεωργία ονομάζονται Φελάχοι. Από τα αρχαιότερα χρόνια μέχρι σήμερα ο αιγυπτιακός λαός κατοικεί στις όχθες του Νείλου και μένει αναλλοίωτος. Ο φελάχος γεωργός μοιάζει καταπληκτικά στη μορφή με τους προαιώνιους προγόνους που βρίσκονται ζωγραφισμένοι στις πολύτιμες αρχαίες τοιχογραφίες.Αλεξάνδρεια
ΟικονομίαΗ Αίγυπτος είναι γεωργική χώρα, από τα αρχαιότατα χρόνια μέχρι σήμερα είναι σπουδαίος σιτοβολώνας και έρχεται τρίτη στην παγκόσμια παραγωγή βαμβακιού. Ετησίως παράγονται πάνω από 12.000.000 τόνοι αραβόσιτου, 5.000.000 τόνοι ντομάτες, πατάτες, ρύζι, βαμβάκι, τριφύλλι κ.α. .Σχετικά με την κτηνοτροφία υπάρχει εκτροφή βοοειδών, βουβαλιών και αμνοεριφίων. Η Αίγυπτος είναι πετρελαιοπαραγωγός χώρα με 335.000.000 βαρέλια ετησίως και 25.000.000 τόνους φυσικού αερίου. Υπάρχουν πολλά ορυχεία αλατιού, σιδήρου και αργίλου. Εισάγει χημικά προϊόντα, μηχανήματα, εξοπλισμό μεταφορών, τρόφιμα, μέταλλα κ.α. κυρίως από την Ευρωπαϊκή ένωση και από τις Η.Π.Α. Εξάγει πετρέλαιο, βαμβακερά νήματα και υφάσματα και μεταλλουργικά προϊόντα. Ένα κύριο εισόδημα της Αιγύπτου είναι η διώρυγα του Σουέζ από την οποία κερδίζει το μήνα ένα τετραγωνικό μέτρο χρυσού.
ΜεταφορέςΚύρια λιμάνια είναι της Αλεξάνδρειας, της Νταμιέτας, του Σουέζ και του Πορτ-Σάιντ. Η Αίγυπτος συνδέεται σιδηροδρομικά με την Λιβύη και το Σουδάν. Το οδικό δίκτυο καλύπτει περισσότερα από 92.000 χλμ. .Οι αεροπορικές συγκοινωνίες εξυπηρετούνται από 85 αεροδρόμια και 3 ελικοδρόμια.Άμυνα
Οι ένοπλες δυνάμεις της Αιγύπτου αποτελούνται από 450.000 μέλη ενεργό προσωπικό και στα τέσσερα σώματα (πεζικό, ναυτικό, αεροπορία και αεροπορική άμυνα). Η στρατιωτική θητεία διαρκεί δεκαοχτώ μήνες για όσους έχουν τελειώσει δευτεροβάθμια εκπαίδευση, και ξεκινάει στα 21 τους, και εικοσιτέσσερις μήνες για όσους δεν έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους και ξεκινά στα 18 τους χρόνια.

Κάιρο

ΠόλειςΧτισμένη στη κορυφή του δέλτα βρίσκεται η πρωτεύουσα της Αιγύπτου το Κάιρο με πάνω απο 20.000.000 κατοίκους. Το Κάιρο διαιρείται σε δύο τμήματα στην αραβική συνοικία με τα στενά δρομάκια και τη θορυβώδη κίνηση και στη κομψή ευρωπαϊκή πόλη. Η Αλεξάνδρεια το μεγαλύτερο λιμάνι της Αιγύπτου και από τα πιο ξακουστά στον κόσμο αριθμεί πάνω από 3.000.000 κατοίκους. Έχει μια σπουδαία βιβλιοθήκη που στο εξωτερικό της έχει σύμβολα και φράσεις σε πολλές γλώσσες από όλο τον κόσμο. Το Πορτ-Σάιντ σπουδαίο λιμάνι στην έξοδο της διώρυγας του Σουέζ προς τη Μεσόγειο θάλασσα με πάνω από 300.000 κατοίκους.



Πυραμίδες/ΣφίγγαΟι πυραμίδες είναι ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, είναι το αρχαιότερο σωζόμενο και καλύτερα διατηρούμενο από αυτά. Χρονολογείται περίπου στο 3500 π.Χ. Οι φήμες λένε ότι χρησιμοποιήθηκαν για τον ενταφιασμό των Φαραώ. Οι πυραμίδες είναι τρείς η πρώτη και η μεγαλύτερη είναι του Χέοπα με ύψος πάνω από 140 μέτρα, βάρος πάνω από 16.000.000 τόνους. Για την αποπεράτωση της χρειάστηκαν πάνω από 100.000 εργάτες. Το εσωτερικό της είναι λαβύρινθοι από διαδρόμους και δωματιάκια, στον κύριο χώρο βρίσκεται η σαρκοφάγος του Φαραώ. Ο χώρος αυτός έχει ύψος 5 μέτρα πλάτος 5 μέτρα και μήκος 10 μέτρα, χώρος σχετικά πολύ μικρός με το εξωτερικό μέγεθος της. Η λάρνακα που βρίσκεται μέσα ο Φαραώ ήταν από ροζ γρανίτη. Η δεύτερη σε μέγεθος πυραμίδα είναι του Χεφρήνου με ύψος πάνω από 100 μέτρα και βάρος περίπου 10.000.000 τόνους. Είναι ο τάφος του Χεφρήνου, διαδόχου του Χέοπα, η τρίτη και τελευταία σε μέγεθος πυραμίδα είναι του Μυκερίνου το ύψος της φτάνει περίπου τα 80 μέτρα και το βάρος της τους 8.000.000 τόνους, είναι τάφος του Μυκερίνου διαδόχου του Χεφρήνου. Η Σφίγγα είναι κατασκευασμένη απο ασβεστόλιθο και έχει το κεφάλι ενός Φαραώ που φοράει τα βασιλικά του κοσμήματα και έχει το σώμα ενός λιονταριού. Είναι δύσκολη στη συντήρηση της λόγω του όξινου κλίματος. Έχει ύψος 20 μέτρα και πλάτος 57 μέτρα.

ΝείλοςΕίναι το μεγαλύτερο ποτάμι στον κόσμο (6.695 χλμ.). Κύρια πηγή του είναι η λίμνη Βικτώρια. Από την αρχαιότητα υπήρξε <<γραμμή ζωής>> για την Αίγυπτο. Σήμερα παίζει σημαντικό ρόλο στο εμπόριο και στον τουρισμό της χώρας.ΠανίδαΥπάρχουν γαζέλες, αγριοπρόβατα της ερήμου, μεγάλα τρωκτικά που μοιάζουν με καγκουρό, αιγυπτιακά τσακάλια, αγριόγατες-κόμπρες στις αγροτικές περιοχές αλλά δεσπόζει ο περίφημος κροκόδειλος του Νείλου, το μεγαλύτερο ερπετό στη γη και στο είδος του με μήκος που φτάνει τα 10 μέτρα. Επίσης υπάρχουν πάνω από 350 είδη πτηνών ενώ ο Νείλος έχει πάνω από 200 ποικιλίες ψαριών.Θρησκεία
Από τα περίπου 85.000.000 κατοίκους της Αιγύπτου μόλις οι 12.000.000 είναι χριστιανοί, οι υπόλοιποι (73.000.000)είναι μουσουλμάνοι. Επειδή οι χριστιανοί είναι μόλις το 14% αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, και αντιμετωπίζονται υποτιμητικά από τους άλλους. Ανάμεσα στις δύο θρησκείες παρατηρούνται αρκετές διαμάχες και το τραγικό είναι ότι συχνά σκοτώνεται κόσμος. Για παράδειγμα πρόσφατα είχε τοποθετηθεί μεγάλη ποσότητα εκρηκτικής ύλης έξω από μια εκκλησία με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 25 άτομα ανάμεσα τους αρκετά παιδιά ηλικίας 5-10 ετών και δεκάδες να τραυματιστούν, το χειρότερο είναι ότι αυτοί οι φανατικοί ακόμη και αν συλληφθούν δεν τιμωρούνται και πάντα «τη βγάζουν καθαρή» λόγω του ότι όλοι οι εισαγγελείς, δικαστές κτλ. είναι μουσουλμάνοι.

Αγορά του Αλ Χαλίλι

Καθημερινή ζωήΗ ζωή στην Αίγυπτο είναι αρκετά δύσκολη η εγκληματικότητα συνεχώς αυξάνεται και δεν μπορείς να εμπιστευτείς τον διπλανό σου άνθρωπο ακόμα και αν είναι φίλος σου. Ο κόσμος όσο τίμιος και να δείχνει με την πρώτη ευκαιρία θα προσπαθήσει να καταφύγει σε παράνομους ηθικά και κοινωνικά τρόπους εύκολου πλουτισμού. Για παράδειγμα πρόσφατα στην Αίγυπτο υπήρχαν πολιτικές εξεγέρσεις για την παραίτηση του προέδρου της Δημοκρατίας Χόσνι Μουμπάρακ και ο στρατός και η αστυνομία ήταν στους δρόμους, αυτό το βρήκαν πολλοί ως ευκαιρία και άρχισαν να λεηλατούν και να κλέβουν από μικρά και φτωχά σπίτια μέχρι που επεχείρησαν να κλέψουν το εθνικό μουσείο της Αιγύπτου. Σπάνια θα βρεθεί άνθρωπος που να αξίζει να εμπιστευτείς, επίσης ο κόσμος δεν νοιάζεται παρά μόνο για τον εαυτό του και τα δικά του περιουσιακά στοιχεία. Γι’ αυτό όμως φταίει και το ίδιο το κράτος που σε ορισμένες γειτονιές πρέπει να προχωρήσεις χιλιόμετρα για να βρείς ... ένα κάδο σκουπιδιών να πετάξεις τα σκουπίδια, γι’ αυτό και πολλοί τα πετάνε στους δρόμους μακριά από τα σπίτια τους με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσοσμία στους δρόμους και να μην μπορείς να περπατήσεις με ευκολία. Όλα αυτά είναι δύσκολο να βελτιωθούν επειδή πρέπει να αρχίσει να υπάρχει εμπιστοσύνη και πάνω από όλα να καταλάβουν κάποιοι τι θα πει ευθύνη και φιλότιμο δύο λέξεις που δεν υπάρχουν παρά μόνο στο λεξικό λίγων Αιγυπτίων...

Σχόλια

  1. Πόσο μου αρέσει η γεωγραφία!!!!!!Τέλοσπάντων!!Επί του θέματος!!!!Νομίζω ότι όλη η παρουσίαση είναι άριστη!!!Κάποιος που δεν ήξερε τίποτα για την Αίγυπτο θα μπορούσε να μάθει όλα α βασικα στοιχεία για αυτήν την μεγάλη Αραβική χώρα!!!!!Η Αίγυπτος παίζει το σημαντικότερο ρόλο στην Μ. Ανατολή μαζί με την Σ. Αραβία!!Η πτώση του Μουμπάρακ σηματοδοτεί εξελίξεις!!Το τοίχος του φόβου έπεσε!!Το ντόμινο επιταχύνθηκε!!Ελπίζω να μην μεταδοθεί στα βαλκάνια γιατί τότε θα έχουμε έκρηξη μεγατόννων!!Δεν λένε τα βαλκάνια άδικα "Μπαρουταποθήκη της Ευρώπης"!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραίο ευχαριστούμε παιδιά!!!Θέλω να πάω να δω τους κροκόδειλους και τις κόμπρες στην Αίγυπτο, αλλά μου φάνηκε κάπως το γεγονός ότι οι άνθρωποι είναι τόσο εγωιστές...Πως είναι δυνατόν να είναι όλοι έτσι? :(

    Μαργαρίτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μαργαρίτα δεν νομίζω να είναι όλοι έτσι!!Και για εμάς λένε οι βόρειοι ότι είμαστε κλέφτες,απατεώνες και τεμπέληδες αλλά δεν σημαίνει ότι ισχύει!!Νομίζω πάντα!!!!Για κάθε λαό υπάρχουν ορισμένα στερεότυπα!!!!Και από αυτά αρχίζει ο ρατσισμός!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστούμε,παιδιά,που μας γνωρίσατε την πανάρχαιη χώρα σας.Την τόσο σύγχρονη,μιάς και μας δίνει μαθήματα ακόμη.Μαθήματα ιστορίας κ΄πολιτισμού-ο Ηρόδοτος,ο Πλάτωνας π.χ.αρχαιόθεν απέτισαν φόρο τιμής στον πολιτισμό αυτής της...μυστήριας χώρας.Ο Καβάφης-υπερόχως-ο Τσίρκας[με την "Αριάγνη" του ]μετά,ο Λώρενς Ντάρελ [με το "Αλεξανδρινό κουαρτέτο"] υπήρξαν,για μένα,οι γέφυρες αγάπης γι'αυτόν το λαό κ' τον τρόπο του.Ο κύριος Μάρκος,εσείς,η πλατεία Ταχρίρ,τα τραγούδια ["στην αγορά του Αλ Χαλίλι","ο Αλεξανδρινός ο καθαρός ο ουρανός"] μας κάνουν να σας αγαπάμε τόσο πολύ πάντα.
    Aννα Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Άννα,

    Από τις ίδιες γέφυρες περνάμε, μου φάινεται...

    Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Άλφρεντ και στο Μηνά για ό,τι μας πρόσφεραν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Άλφρεντ, Μηνά
    ευχαριστούμε για το ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ταξίδι που μας προσφέρατε!
    Για λίγο ένιωσα ότι μεταφέρομαι εκεί και τώρα ξέρω ένα σωρό πράγματα γι΄αυτή την κοντινή- μακρινή χώρα!
    Μπράβο σας, είστε ταλέντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θα συμφωνήσω με την κ.Χριστοπούλου.Ταξιδιάρικη ανάρτηση!

    Μαργαρίτα,
    140 μέτρα πυραμίδα και θες να δεις ένα μικρό κροκοδειλάκι και ένα άκακο φιδάκι?!:Ρ

    Νίκο,
    Είχες δεν έχεις πάλι σε εμάς την έφερες την κουβέντα!

    (Θεωρητική)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ισμήνη νομίζω ότι σε τέτοιες ρευστές καταστάσεις πρέπει πάντα να φέρνουμε τη συζήτηση εδώ!!Βλέπεις τα προβλήματα μας είναι ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ!!!!Και η έκρηξη δεν κοιτά θύματα,τους παίρνει όλους και τους σηκώνει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Επειδη πηγα προσφατα στην αιγυπτο μπορω να πω οτι αθτο το αρθρο ειναι πολυ καλο μπραβο σας !! το μονο που θα ηθελα να προσθεσω ειναι οτι αυτη η πολη δεν κοιμαται ποτε πραγμα που μου εκανε εντυπωση.. πρωτη φορα ειδα πολη να εχει κυκλοφοριακο νεφος στις 4 το ξημερωμα!!! Να πουμε και για τον τροπο που οδηγουν??? απιστευτοι δυσκολο να δεις τουριστες οδηγους εκει , φτωχια ασχημη μυρωδια αλλα φανταστικα φιλοξενοι ανθρωποι που αγαπουν πολυ τους Ελληνες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιό μας στοχεύει στη συμμετοχή, τη συζήτηση, την ανταλλαγή, την έκφραση απόψεων και ιδεών, γι' αυτό και τα σχόλιά σας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις